2001 – 2010: Apartamente de tip familial

Scurt istoric: Acest proiect a fost dezvoltat ca raspuns la nevoia unei solutii pentru pentru cei 35 de copii aflati in Centrul de plasament Pașcani, care urma sa fie inchis.

Data de incepere a proiectului a fost 15 iunie 2001, data la care 35 de copii baieti si fete, cu varste cuprinse intre 11 – 17 ani au fost preluati de Fundația COTE.

Fundatia COTE a achiziţionat si utilat 6 apartamente, cu 3 si 4 camere situate in Iaşi, unde au locuit tinerii. De-a lungul timpului dinamica evoluţiei situaţiei tinerilor a determinat modificări ale numărului de beneficiari (reintegrări in familie, transfer in alte institutii, dezinstitutionalizarea odata cu finalizarea studiilor si implinirea varstei de 18 ani). Serviciile oferite au fost  suplimentare si complementare celor asigurate de DGASPC Iasi.

Apartamentele de tip familial nu sunt chiar „acasă”. Dar cu siguranţă sunt o alternativă mai bună la centrul deplasament obişnuit. Când locuieşti într-un bloc dintr-un cartier oarecare, vezisi trăieşti lumea din interiorul nu din marginea ei. Activităţi simple precumgătitul, cumpărăturile, administrarea şi întreţinerea locuinţei sunt deprinse în mod firesc, in experienţa vieţii de zi cu zi nu în cadrul unor cursuri speciale de deprinderi de viaţă independenta.

Activități:

  • -găzduire în sistem protejat, pe perioada determinata a copiilor/tinerilor care beneficiază de măsura plasamentului in sistem rezidenţial, in condiţiile legii
  • -formare deprinderi de viaţă independentă
  • -socializare
  • -asistenta sociala
  • -consiliere psihologica si suport emotional
  • -sprijin si indrumare pentru mamele sociale si educatorii din apartament
  • -orientare şcolară şi profesională pentru copiii/tinerii care urmează să-şi aleagă o meserie
  • -sprijin suplimentar pentru invatare si/sau pentru pregatirea temelor ori imbunatatirea cunostintelor scolare, prin implicarea de voluntari din reteaua de voluntari a fundatiei
  • -mentinerea relatiei cu familia biologica sau cu familiile de suport
  • -sprijin material si financiar.

Rezultate obținute:  35 de copii sprijiniți până finalizarea studiilor în cadrul  apartamentelor de tip familial. Unii dintre ei au primit sprijin pentru continuarea studiilor sau sprijin pentru  integrarea socioprofesionala.

Ce au spus tinerii:

“Fundatia COTE ne-a ajutat sa devenim mai siguri si mai puternici. Viata in apartamentul fundatiei mie cel putin mi-a dat senzatia ca traiesc cu o familie”. Roxana

”Daca nu ati fi fost  voi, probabil as fi acum pe strazi, oricum nu as fi ajuns ce sunt acum: un om care vrea sa progreseze sisa reuseasca in viata. Voi sunteti familia mea. Va multumesc ca mi-ati dat sansa de a ma schimba”.Florentina.

”Pentru mine Fundatia este prima familie si va ramane mereu familia cu care m-am trezit si am crescut”.  Ana Maria

„Ce mi-a oferit proiectul Apartamente de tip familial? O viaţă mai calmă. O viaţă asemănătoare cu a unui copil care locuieşte cu familia lui. Am invăţat  lucruri pe care nu aş fi avut cum să le învăţ în centrul de plasament. Când voi termina şcoala voi putea să mă descurc singur. Le mulţumesc celor de la Fundaţia COTE pentru că m-au ajutat să îmi găsesc familia. Acum am o relaţie apropiată cu mama , fraţii şi surorile mele şi îmi este mai uşor să mă gândesc la viitor”Cătălin

 

DONEAZĂ!

DEVINO VOLUNTAR!

REDIRECŢIONEAZĂ
PARTE DIN IMPOZIT

VEZI ŞI ALTE PROIECTE

2003-2005: SANSA MEA

Un proiect dezvoltat de Fundatia COTE Romania, si derulat in prezent de Fundatia DACO Romania. Scop: este mentinerea...