Dă-i curaj pentru liceu!

Singuri,
departe de casă,
dar cu dorință de a învăța

Care e problema?

În România, mai puțin de 50% dintre elevii din mediul rural continuă studiile după clasa a VIII-a. Pentru cei care sunt admiși la un liceu într-un oraș mare și locuiesc la internat provocările sunt și mai mari. Familiile fac față cu greu la costurile de cazare, masă, rechizite, îmbrăcăminte, iar tinerii liceeni trebuie să se adapteze rapid la un mediu nou și diferit. Tentațiile noului oraș sunt multe, iar anturajele pot fi nepotrivite și riscante. În plus,eticheta „de la țară” îi marginalizează orice ar face, iar din cauză că acasă nu au aceleași oportunități de învățare, socializare, culturalizare sau dezvoltare personală ca un copil crescut la oraș. Pe mulți, toate acestea, îi fac să renunțe la școală.

Împreună oferim acestor tineri de un start bun în călătoria spre viitorul mult visat.

Care e soluția?

Alături de tine, îi ghidăm într-o călătorie în care să se descopere, să devină încrezători în propria persoană, să aibă experiențe culturale, să se adapteze la noile cerințe de învățare și trai, să își facă prieteni, să dobândească noi abilități și strategii de a lua decizii, de a depăși dificultăți și obstacole, de a-și construi traseul educațional și profesional.

Cristi privește lumea cu optimism și curiozitate.

A fost crescut de bunica, în condiții grele. A învățat de la ea să muncească și să nu se lase de școală. După clasa a VIII-a și-a dorit să continue studiile. Vrea să aibă o meserie, să muncească și să-și facă o viață mai bună. Nu știe cum va reuși să-și asigure costurile cu cazarea, masa, rechizitele. Departe de casă nu e ușor. Să cunoască orașul, să se descurce să ajungă dintr-un loc în altul i se pare cea mai mare provocare. Nu prea știe ce ar putea face în timpul liber, abia acum începe să cunoască orașul.

Nicoleta este o tânără care, de mică, a înțeles că școala îi poate oferi un viitor mai bun.

Este în primul an la liceu. Locuiește într-un sat la 50 de km de Iași. Mama i-a crescut singură, pe ea și pe cei 3 frați ai ei, în casa bătrânească rămasă de la bunici. Mama are probleme de sănătate și se descurcă mai greu cu banii. Dar își dorește tot ce-i mai bun pentru copiii ei. Nicoleta este talentată la muzică și la desen, dar și-a ales un profil practic, care să-i ofere o meserie sigură în care își poate folosi aptitudinile.

La fel ca ei, zeci de tineri au nevoie de ajutorul tău, pentru a avea cât mai multe ocazii să zâmbească, să se desprindă de grijile financiare și depășească frica necunoscutului într-un oraș nou.

”A fost greu în primele luni de școală, la cămin. Mă simțeam singură, mi-era dor de sora mea mai mică, care era obișnuită să petrec timp cu ea, să o ajut la teme. Mi-era dor de mama și mă gândeam că am lăsat-o fără ajutor în gospodărie.”

”Știu când acești tineri o duc greu, după cum reușesc să-și achite căminul. Câte o sută de lei, când pot și părinții. Iar ei, deși învață bine, cu greu vorbesc despre ei. Rămân mai retrași ”

(Alina – pedagog cămin)

INTERVENȚIE

Ce le oferim
tinerilor din mediul rural care continuă studiile la liceu

Sprijin financiar

O bursă de 350 lei/lună, timp de 10 luni, constituie un sprijin binevenit pentru familiile care fac eforturi să acopere cheltuielile cu cazarea și masa.

Dezvoltare personală

Consiliere individuală și de grup, ateliere care să susțină autocunoașterea, dezvoltarea potențialului, bucuria de a învăța, dorința de a face, capacitatea de a trăi frumos împreună cu ceilalți.

Socializare și culturalizare

Ieșiri în oraș, la teatru, film, întâlniri de grup în care tinerii au ocazia de interacționa, de a face lucruri împreună, de a se aprecia și încuraja reciproc, de a întâlni oameni care îi pot inspira.

Sprijin material

În funcție de nevoi și resurse putem oferi: rechizite și cărți, produse de igienă, îmbrăcăminte, cheltuieli medicale etc.

Mentorat

Îndrumare și inspirație în stabilirea obiectivelor individuale, în luarea deciziilor, suport emoțional, îndrumare în rezolvarea situațiilor dificile de școală și viață.

Donează!

Curajul pentru liceu este oferit de oamenii care știu cât de greu e să nu fie nimeni alături de tine, la început de drum. Donația ta înseamnă, dincolo de sprijinul educațional, moral și material pe care îl oferă Fundația COTE, un gest de prietenie, poate cel mai important gest pe care îl poate face cineva pentru acești elevi.

Investește în educația copiilor și tinerilor vulnerabili din județul Iași!

Redirecționează 20% din impozitul anual pe profit sau pe venit (microintreprinderi)

20% este o facilitate fiscală, care permite persoanelor juridice să susțină o cauză prin redirecționarea unui procent din impozitul pe venit (trimestrial) sau profit (anual).
Fiecare sponsorizare ne ajută să susținem cât mai mulți elevi din mediul rural să-și continue studiile la liceu.
Descarcă Contractul de sponsorizare și trimite-l completat și semnat pe office@fundatiacote.ro

Redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit

3,5% este o facilitate fiscală care permite persoanelor fizice să susțină o cauză prin redirecționarea a 3,5% la sută din impozitul pe venit (salariu, pensie). Fiecare sponsorizare ne ajută să susținem cât mai mulți elevi din mediul rural să-și continue studiile la liceu.

Descarcă formularul și trimite-l completat și semnat pe office@fundatiacote.ro

FUNDAȚIA COTE

Fundația COTE este un ONG înființat în 1996 pentru a continua acțiunile de îmbunătățire a calității vieții copiilor orfani din județul Iași, inițiate în 1990 de Anita Roddick și Body Shop Internațional.

În perioada 1996-2009 am dezvoltat programe destinate exclusiv integrării sociale și profesionale a tinerilor proveniți din sistemul de protecție a copilului din județul Iași (cazare, masă, asistență psiho-socială, sprijin financiar și material, integrare pe piața muncii, burse pentru studii ș.a)

Începând din 2009–în prezent contribuim la incluziunea socială a copiilor și tinerilor din familii dezavantajate din mediul rural și urban din județul Iași.(sprijin pentru educație, programe afterschool și cluburi educaționale, programe de dezvoltare abilități de viață, implicare civică, sprijin material și financiar)

Peste 2000 de copii și tineri susținuți, cei mai mulți pe termen lung prin programe multianuale de integrare educațională, socială sau profesională.

În 2023 am lucrat cu peste 419 de elevi de gimnaziu din 7 școli din mediul rural din Iași, care au participat la activități variate, de dezvoltare personală și motivare pentru educație. (ateliere de educație nonformală, școli de vară în curtea școlii, consiliere psihologică, excursii)

Pentru alți 779 de elevi de gimnaziu am facilitate accesul la sesiuni de informare susținute de Asociația Caravana cu Medici și CR-ANITP Iași.

22 de elevi din mediul rural fost susținut în vederea continuării studiilor la liceu sau școală profesională.